Vodní filtry úvod

Vodní filtry úvod
Tímto celosvětově srozumitelným, byť nepřesným názvem jsou označována zařízení pro dodatečnou úpravu vody v místě spotřeby.

Tato zařízení jsou používána v mnoha odvětvích lidské činnosti a využívají k úpravě vody dlouhou řadu různých technologií - nejen filtrace. Omezme se pouze na vodní filtry používané pro získávání vysoce kvalitní pitné vody k vaření a k pití v domácnostech.

Voda pro pití, vaření, přípravu nápojů a pokrmů představuje pouhé 1 až 2% z objemu dodané vody. Myšlenka zlepšit kvalitu vody pouze v tomto nejmenším podílu pitné vody se tak přímo nabízí. Velkou předností doúpravy pitné vody přímo u vodovodního kohoutku (DÚV) je vyloučení nepříznivého ovlivnění kvality vody jejím transportem rozsáhlou vodovodní síti.

DÚV je i příležitostí k využití procesů, které jsou pro komunální vodárenství nedostupné nebo drahé (denitratace, dekarbonizace) nebo na vodárenství nevyžadované či nevyžadovatelné (magnetická úprava, separace suspenzí před přípojkami, nechlorová konečná dezinfekce mikrofiltrací.

Odeslat článek známému   Vytisknout